Central bërthamor funksional, Koreja e Veriut injoron presionin e SHBA për tu mbyllur

central-berthamor-funksional,-koreja-e-veriut-injoron-presionin-e-shba-per-tu-mbyllur

Imazhet satelitore të marra në mars përshkruan aktivitetin në Uzinën e Koncentratit të Uranit Pyongsan – një vend ku ekspertët mendojnë se Koreja e Veriut po krijon oksid uraniumi, një nga blloqet ndërtues të karburantit bërthamor, sipas NBC News.

Stacioni thotë se pamjet tregojnë tanke plotë me mbeturina kimike, përveç mbetjeve të ngurta dhe të lëngshme që grumbullohen në këtë vend, raporton FoxNews.

Fotografitë, shtoi ajo, janë pjesë e një raporti më të madh të dalë në treg muajin e kaluar që zbulon gjithashtu ndërtimin e ri në uzinë.

Raprti është duke u përpiluar nga Joseph S. Bermudez Jr. – një bashkëpunëtor i vjetër i analizës së imazheve në Qendrën për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare – dhe Victor Cha, një ish këshilltar i lartë i Koresë për Presidentin George W. Bush.

“Rënsia e uzinës për udhëheqjen e Koresë së Veriut dhe pozicionin e saj kritik në kuadër të programeve të kërkimit bërthamor dhe zhvillimit të armëve, vërtetohet nga fakti se burimet e pakta njerëzore dhe financiare janë alokuar në mënyrë të vazhdueshme për të mirëmbajtur, rinovuar ose modernizuar uzinën, që nga viti 2003 dhe ndoshta që nga ndërtimi i saj, ”thuhet në raport.

Cha i tha NBC News se puna në vazhdim tregon një “përpjekje të palodhur” nga Koreja e Veriut “për të rritur aftësitë e tyre përkundër tre samiteve dhe dështimit të plotë të një negociimi diplomatic, ku Trump ka bërë çdo përpjekje.”

Të dielën, mediat shtetërore të Koresë së Veriut raportuan gjithashtu se programi bërthamor i vendit doli si temë gjatë një takimi të nivelit të lartë midis diktatorit Kim Jong Un dhe një trupe ushtarake.

The post Central bërthamor funksional, Koreja e Veriut injoron presionin e SHBA për tu mbyllur appeared first on Rahovecnews.net.