​NATO: SHBA e gatshme të rishikojë vendimin e saj nëse Rusia nis zbatimin e Qiellit të Hapur

​nato:-shba-e-gatshme-te-rishikoje-vendimin-e-saj-nese-rusia-nis-zbatimin-e-qiellit-te-hapur

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg, deklaroi se Shtetet e Bashkuara janë të gatshme të marrin në konsideratë vendimin e saj për t’u tërhequr nga marrëveshja e Qiellit të Hapur nëse Rusia fillon zbatimin e marrëveshjes.

Ai tha se NATO është e përkushtuar të ruajë kontrollin efektiv ndërkombëtar të armëve dhe se të gjithë nënshkruesit duhet të respektojnë plotësisht detyrimet.

Stoltenberg mblodhi një takim urgjent të Këshillit të Atlantikut të Veriut, i përbërë nga ambasadorë të vendeve anëtare të NATO-s, të premten pasdite, pasi Shtetet e Bashkuara njoftuan se do të tërhiqet nga marrëveshja e Qiejve të Hapur brenda gjashtë muajve.

“Ne jemi të vendosur në mënyrë të vendosur për të mbajtur kontrollin ndërkombëtar efektiv të armëve, çarmatimin dhe mos-përhapjen. Ne jemi dakord që të gjithë nënshkruesit e Marrëveshjes së Qiejve të Hapur duhet të përmbushin plotësisht detyrimet e tyre. Të gjithë aleatët e NATO-s pajtohen plotësisht me të gjitha dispozitat e asaj marrëveshje”, tha Stoltenberg.

Ai tha që Shtetet e Bashkuara janë “të gatshme të marrin në konsideratë tërheqjen nga marrëveshja nëse Rusia fillon të zbatojë sa më shpejt dispozitat e marrëveshjes.”

Marrëveshja është arritur në vitin 1992 dhe hyri në fuqi në vitin 2002. Është nënshkruar nga 35 vende dhe lejon fluturime vëzhgimi mbi territoret e vendeve nënshkruese. Ajo kontribuon në transparencë, e cila duhet të forcojë besimin e vendeve nënshkruese në bashkëpunimin për çështje të sigurisë.

Që prej hyrjes në fuqi të saj, janë regjistruar mbi 1.500 fluturime vëzhgimi. Nënshkruesit e marrëveshjes janë pothuajse të gjithë anëtarët e NATO-s, dhe disa vende të tjera jashtë aleancës, përfshirë Rusinë, Ukrainën dhe Gjeorgjinë.

Stoltenberg tha se Rusia prej kohësh ka vendosur kufizime në fluturimet mbi Kaliningrad dhe afër kufirit me Gjeorgjinë.

“Zbatimi selektiv i marrëveshjes nga Rusia minon Marrëveshjen e Qiellit të Hapur”, tha ai.

Prej kohësh, Rusia dhe Shtetet e Bashkuara kanë akuzuar njëra-tjetrën për shkeljen e marrëveshjes.

Në fund të vitit të kaluar, presidenti i SHBA-së Donald Trump paralajmëroi tërheqjen nga marrëveshja, transmeton KosovaPress.

SHBA ka akuzuar Rusinë se ka shkelur vazhdimisht kushtet e marrëveshjes dhe se Uashingtoni zyrtarisht do të tërhiqet prej saj.

The post ​NATO: SHBA e gatshme të rishikojë vendimin e saj nëse Rusia nis zbatimin e Qiellit të Hapur appeared first on Rahovecnews.net.