Vallëzimi mund të kthejë shenjat e plakjes në tru

vallezimi-mund-te-ktheje-shenjat-e-plakjes-ne-tru

Vallëzimi nuk është thjesht argëtues, por është gjithashtu i mirë për trurin tuaj.

Një studim i botuar në “Frontiers in Neuroscience Human”, krahasoi stilet e ndryshme të vallëzimit, të tilla si Jazz dhe Latin-Amerikan, me ushtrimin tradicional.

Individët që morën pjesë në studim kishin një moshë mesatare prej 68.

Pas 18 muajve në rutinat javore të koreografisë së vallëzimit, studiuesit zbuluan se struktura e trurit të të gjithë pjesëmarrësve kishte bërë përmirësime dramatike.

Hipokampusi është rajoni në trurin tonë që është thelbësor për krijimin e kujtimeve të reja dhe gjithashtu shoqërohet me mësimin dhe emocionet.

Ky është një lajm shumë mikpritës për ata që merren me degjenerimin e trurit të lidhura me moshën, siç është humbja e kujtesës nga Alzheimer.

Në krye të forcimit të zonës së trurit tuaj të përfshirë me memorje, vallëzimi gjithashtu përmirëson qëndrueshmërinë, fleksibilitetin, ekuilibrin dhe koordinimin e trupit.

Shumë herë, një dëmtim i shkaktuar nga rënia mund të jetë fatale për njerëzit e moshuar.

Një në tre të rritur të moshës 50-vjeç e sipër vdes brenda 12 muajve nga pësimi i një frakture të kukave.

Studiuesit besojnë se përmirësimet në ekuilibër mund të vijnë nga koreografia e të mësuarit, e cila kërkon që të koordinoni gjurmët dhe modelet e krahut, së bashku me ndryshimin e shpejtësisë dhe ritmit.

Aspekti shoqëror i vallëzimit nuk duhet të nënvlerësohet gjithashtu, shkruan Daily Health Post.

Vallëzimi përfshin njerëz të tjerë dhe mund të zvogëlojë ndjenjat e izolimit dhe stresit shoqëror, të cilat mund të kontribuojnë në depresion dhe rënie konjitive.

Pavarësisht nga cili zhanër mësoni, vallëzimi është një veprimtari shumë-detyruese që ndërthur aspektet konjitive, fizike dhe sociale të gjitha në një.