Kushtetuesja pritet të marrë vendim para 29 majit për dekretin e Thaçit

kushtetuesja-pritet-te-marre-vendim-para-29-majit-per-dekretin-e-thacit

Një ditë pas, njohësit e çështjeve kushtetuese dhe juridike deklarohen për gjykatën dhe kohëne  marrjes së vendimit.

Riza Smaka beson se kjo gjykatë as nuk do të vonojë, por as nuk do ta shpallë vendimin e saj para datës së caktuar 29 maj.

”Unë nuk besoj që do ta shpallë para datës 29 por nuk do ta vonojë. Mirë do të ishte të mos shtyhej, ndryshe Kosova I ka institucionet e ka qeverinë me te gjitha kompetencat sepse nuk ka as dispozitë në kushtetutë as ndonjë ligj me të cilën do të ngushtoheshin autorizimiet e qeverisë gjatë periudhës kur është në detyrë” tha ai për RTK.

Ndërkaq, drejtori i Institutit të Kosovës për Drejtësi, Ehat Miftaraj, mendon ndryshe. Miftaraj thotë se Gjykata Kushtetuese në bazë të praktikës së mëhershme nuk do të thotë që është e obliguar të presë këtë afat.

”Duke marrë për bazë natyrën urgjente të kësaj kërkese, duke marrë për bazë që tanimë kemi një qeveri në detyrë dhe nevojën që Republika e Kosovës të ketë institucionet demokratike të zgjedhura në bazë të asaj që përcakton kushtetuta dhe praktika e Gjykatës Kushtetuese unë mendoj se Gjykata Kushtetuese do të marrë një vendim para datës 29 maj”.

Menjëherë pasi presidenti Hashim Thaçi dekretoi përfaqësuesin e LDK-së, Avdullah Hoti, për formimin e qeverisë së re, Lëvizja Vetëvendosje e dërgoi dekretin në Gjykatën Kushtetuese, e kjo e fundit nxori masë të pakohshme deri në fund të këtij muaji.