Simptomat e rralla të koronavirusit që duhet t’i ruhemi

simptomat-e-rralla-te-koronavirusit-qe-duhet-t’i-ruhemi

Organizata Botërore e Shëndetit rendit simptomat më të zakonshme të Covid-19 si ethe, lodhje dhe kollën e thatë.

Sipmtomat e tjera janë: hundë me sekrecione, dhimbje fyti, hundë të bllokuara diare dhe humbje të nuhatjes.

Por këto nuk janë të vetmet, simptomat më të rralal që pacientët kanë paraqitur janë si më poshtë.

“Këmbët Covid”

Në shumë raste krahas imptomave të mësipërme të koronavirusit, pacintët kanë raportuar skuqjen e gishtave të tyre të këmbëve.

Por jo vetëm në këmbë, skuqjen mund ta gjeni edhe në duar apo shputë.

Konjunktiviti / sytë e kuqur

Konjunktiviti ka qenë një simptomë e rrallë në rastet e Covid-19, me grimca virale që gjenden në lot.

Në Mbretërinë e Bashkuar, Kolegji Mbretëror i Ophthalmologists dhe Kolegji i Optometrists thotë: “Është e njohur që çdo infeksion i traktit të sipërm respirator mund të rezultojë në konjuktivit viral si një ndërlikim sekondar, dhe ky është gjithashtu rasti me Covid-19.

Sidoqoftë, nuk ka gjasa që një person të paraqesë me konjunktivit viral sekondar ndaj Covid-19 pa simptoma të tjera të etheve ose kollë të vazhdueshme pasi konjunktiviti duket se është një tipar i vonë ku ka ndodhur.”

Marramendje / dhimbje koke

Një studim i 214 pacientëve në Kinë, botuar në Jama Neurology muajin e kaluar, zbuloi se më shumë se një e treta (36.4%) kishin përjetuar simptoma neurologjike si marramendje ose dhimbje koke, duke u rritur në 45.5% në ata me infeksione të rënda koronavirus.

Duke komentuar hulumtimin, Prof Ian Jones, profesor i virologjisë në Universitetin e Leximit, tha: “Ndodh, por në përgjithësi nuk është ajo që bëjnë koronaviruset.

Për momentin, komplikimet neurologjike mund të konsiderohen më së miri si pasojë e ashpërsisë së sëmundjes Covid-19 sesa një shqetësim i ri i veçantë.”

Ndjesi shpimi ose djegie

Disa pacinet kanë shfaqur edhe simptoma si pickim apo ndjesi e djegies.

Dr Waleed Javaid, drejtori i parandalimit dhe kontrollit të infeksionit në spitalin Mount Sinai në New York, tha se ka të ngjarë që përgjigjja imune e pacientit ndaj Covid-19 – sesa vetë virusi – po shkaktonte ndjesi të tilla.

Ai tha: “Ka një reagim të gjerë imunitar që ndodh.

Qelizat tona imunitare aktivizohen kështu që shumë kimikate lëshohen në të gjithë trupin dhe që mund të paraqesin ose të ndjehen sikur janë duke u ndezur.

Kur reagimi ynë imunitar po funksionon, njerëzit mund të ndiejnë ndjesi të ndryshme …

Kam dëgjuar për përvoja të ngjashme në të kaluarën me sëmundje të tjera.”