Gazeta Le Monde: Koronavirusi solli fundin e rendit botëror, dhe ‘fundin’ e rolit udhëheqës botëror të SHBA-së

gazeta-le-monde:-koronavirusi-solli-fundin-e-rendit-boteror,-dhe-‘fundin’-e-rolit-udheheqes-boteror-te-shba-se

Sipas një artikulli të botuar në gazetën franceze Le Monde, pandemia e re koronavirus solli fundin e rendit botëror të vendosur pas Luftës së Dytë Botërore, dhe kështu  edhe fundin e udhëheqjes së  SHBA-së.  Sipas Le Monde, BE duhet të rregullojë strukturën e vet në mënyrë që të ketë një rol në rendin e ri botëror, transmeton Kosova Post.

Një editorial në faqet e gazetës Le Monde thotë se ngritja e Kinës ishte efektive në tronditjen e rendit botëror të vendosur pas Luftës së Dytë Botërore.

Artikulli tregon gjithashtu se Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) është vonuar në paralajmërimin e bashkësisë ndërkombëtare për rreziqet e epidemisë së re të koronavirusit, duke treguar që organizata në fjalë është e varur nga Kina.

‘Pandemia koronavirus i dha goditjen e fundit rolit drejtues të SHBA’

Sipas artikullit të gazetës franceze, Shtetet e Bashkuara nuk po luajnë më rolin e udhëheqësit botëror si në shekullin e 20-të. Artikulli thotë, “Uashingtoni është duke u distancuar gjithnjë e më shumë nga ky rol në vitet e fundit, dhe kriza aktuale (pandemia koronavirus) që ka dobësuar SH.B.A. më në fund e ka larguar atë nga ky rol.”

‘BE nuk mund të ndihmojë as vendet e prekura nga epidemia’

Pandemia e re e koronavirusit, në artikullin e Le Monde, thuhet se ka goditur rëndë edhe Bashkimin Evropian.

“BE, e cila është çarmatosur përballë pandemisë që nuk e ka parë më parë, madje nuk ka qenë në gjendje të ndihmojë vendet më të prekura nga epidemia”, në artikull thuhet se BE duhet të rishikojë strukturën e vet në mënyrë që të ketë një ndikim në formimin e rendit të ri botëror./KosovaPost/.

The post Gazeta Le Monde: Koronavirusi solli fundin e rendit botëror, dhe ‘fundin’ e rolit udhëheqës botëror të SHBA-së appeared first on Rahovecnews.net.